Kıbrıs Türkçesi, Kıbrıslıca yani lehçesi, diğer adıyla; Kıbrıs Dili. Kıbrıslılara özgü konuşma şeklinin aslında genel farkı ve özelliği devrik cümlelerden oluşmasıdır. Sebeplerinden en önemlisi ise İngilizce’den Türkçe’ye çevrilen cümlelerin devrik oluşundandır. Osmanlının adayı ingilizlere kiralamasından sonra, İngiliz sömürgesinde kalan Kıbrıslılar hem ingilizce, hem Türkçe hemde Rumca konuşabilmekteydiler. Kıbrıslıca konuşmalar, Türkiye’den gelen ziyaretçilere bazen komik gelmektedir, ancak Türkiye’de yaşayan insanlar da bölgelere göre dillerindeki aksan gibi farklı bir şive kullanmaktadır. Örneğin: Trakyalılar, Karadenizliler veya Doğulular gibi farklı bir aksan, farklı bir ağız kullanılır.

Napan be gardaş? gezdirin gendini?

Kıbrıslıların konuşmasından, en çok bilinen kelimelerin içinde “Napan be Gardaş” sözüdür. Kısacası Nasılsın Kardeşim demektir. Diğer en çok kullanılan ve bilinen kelimelerden biri de “Gezdirin Gendini” yani Geziyormusun? dur. Çok fazla örnek vermiyoruz, sizi Kıbrıs’a Nasıl Gidilir? makalemizi okuduktan sonra, Kıbrıslılardan birebir duymanız için Kıbrıs’a davet ediyoruz.

Kıbrıslıca, Kıbrıs Dili Nerede Kullanılır?

Tabiki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, Kıbrıslıca veya Kıbrısça Diye de Bilinir!

Kıbrıslıca Konuşma

kibris dili

Kıbrıs gavesi (kahvesi) ziyaretçiler için denemeden Kıbrıs’tan dönmeyecekleri bir içki. Mutlaka yuvarlak bir tepside sunulan Kıbrıs’a özel leblebi tozu ve kahve ile beraber öğütülen bu kahveyi denemelisiniz. Her restoranda mutlaka bulunur.

Kıbrıs iskemlesi ile resimde anlatılan, Kıbrıs insanının, rahatına düşkünlüğünü ve kahve keyfini anlatan çalışma, bir kişinin, yedi hasır iskemleyi zaptederek, yayılışını anlatıyor. Kıbrıs Ada insanı, çalışkan olduğu kadar, rahatına da düşkündür. Hele de bu sıcak yaz aylarında.

kibrisli 7 iskemle