Kıbrıs’ın tatil için tercih edildiği kadar, çalışmak için de tercih edildiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Çünkü çalışmak isteyenlere pek çok farklı sektörde iş olanağı mevcut ve ücretler de Türkiye’ye nazaran daha iyi. Bu nedenle para kazanmak, işinizde gelişmek veya daha farklı sebepler için Kıbrıs’ı tercih edebilirsiniz. Peki, Kıbrıs’ta çalışmak için hangi hususların yerine getirilmesi, ne yapılması gerekir? Şimdi sizlere bunlardan bahsetmeye çalışalım.
[toc]
Kıbrıs’ta çalışma izni nasıl alınır?
Kıbrıs’ta çalışmak için yerine getirilmesi gereken ilk şart, ön izin almaktır. Peki, ön izin nasıl alınır? Hangi değerleri içerisinde barındırır?
- Ön izin, çalışan Kıbrıs’a gelmeden önce, işveren tarafından alınır. Ön izin alınmadan Kıbrıs’a gelinmesi, çalışma izninin alınması sürecini geçersiz kılacaktır.
- Çalışma izni alınmadan önce alınan ön izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir.
- Ön izin alınmadan önce yapılan girişler, ön iznin iptaline sebep olacaktır. Ön izinden sonra, en geç 30 gün içerisinde çalışma izninin alınması gerekir.
- Çalışma iznini, işveren alır. Bu konuda işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur.
- Ön izin alındığında, hangi işte çalışılacaksa, o işte çalışılması gerekir. Başka bir işte çalışılması veya herhangi bir işte çalışılmaması durumunda ise ön izin iptal olur.

Yukarıdaki değerler kapsamında ön izin alınmalı ve alınan ön izin sonrasında ise çalışma izni alınmalıdır. Bu şekilde kişi Kıbrıs’ta çalışma hakkında sahip olur. Peki, çalışma izni nasıl alınır? Hangi şartlar geçerlidir?
Kıbrıs’ta Çalışma İmkanları ve Şartları
İşçi adaylarının çalışmak için Kıbrıs’a gelmeden önce, işveren tarafından çalışma izni alınmalıdır. Ancak işçi Kıbrıs’a geldikten sonra 15 ila 30 gün arasında çalışma izninin işveren tarafından alınması gerekir. Aksi bir durumda ön izin iptal olur ve çalışma izni için de gerekli olan şartlar oluşmaz. Peki, çalışma izni için hangi şartlar geçerlidir? Nasıl alınır? Sizlere bunlardan bahsedelim.
- “Kıbrıs’a Yerleşmek ve Kıbrıs’ta Yaşamak” isimli içeriğimizden, Kıbrıs’ta hangi şartlarda oturma izni alındığını öğrenebilirsiniz.
- Ön izin almadan, Kıbrıs’ta çalışmak mümkün olmayacağı için, çalışma izni de ön izin almadan alınamayacaktır.
- Ön izin alındıktan sonra işveren, 15-30 gün arasında çalışma iznini alması gerekir. Bu süreçte işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur.
- Çalışma izni alırken ortaya çıkan ücretlere katlanması gereken kişi ise işverendir. Bu nedenle işçiden herhangi bir ücret beklentisi içine girilmemesi gerekir.
- Bakanlık, çalışma izni başvurusu sonucunda reddetme ve onaylama hakkına sahiptir.
- Bakanlığın onaylama kriterleri ise birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle konuya daha hassas yaklaşmak ve bakanlıktan tüm şartları en ince ayrıntısına kadar öğrenmek gerekir.
- Çalışma izni alındıktan sonra, hangi iş için bu izin alındı ise, yalnızca o işte çalışılma hakkı oluşur. Farklı bir işte çalışma hakkında sahip olamazsınız. Aksi bir durumda, aktif olan çalışma izniniz de iptal olur.
- Çalışma izni verildikten sonra işe başlamazsanız, geç başlarsanız veya erken ayrılırsanız, çalışma izniniz iptal olur.
- Çalışma izninin süresi en az 6 ay, en çok 1 yıldır. 1 yıl sonrasında çalışma izni süresinin uzatılması gerekir. Uzatma işlemi, çalışma izni bittikten sonra başlar ve 3 ay içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.
Yukarıda da gördüğünüz gibi çalışma izni alırken önemli kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere dikkat ederek, çalışma izni işveren tarafından rahatlıkla alınabilir. Aynı zamanda Kıbrıs’ta çalışmak için alınan çalışma izninin belirli ücretleri bulunur. Bu ücretler ise; iş, işyeri, süre ve daha pek çok faktöre göre değişmektedir. Bu hususlara da dikkat edilmesi, çalışma izni alırken çok önemlidir.