Girne’nin İskenderun Caddesi üzerinde bulunan Hz. Ömer Türbesi, tarihi ve manevi hassasiyeti ile yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi bünyesine kazandırıyor. Ancak burada bilinmesi gereken, ismi Hz. Ömer Türbesi olmasına karşın, kişilik farklı birisidir. İslam Dini’nin İkinci Halifesi Hz. Ömer değildir. Ancak yaklaşık olarak o yıllarda yaşamış olan ve Kıbrıs’ı fethetmek için çalışmalar yapan bir sahabedir. Peki, Hz. Ömer Türbesi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
Hz. Ömer Türbesi Hakkında
Türbeye ismi verilen kişi, Muaviye orduları komutanı olan Ömer’dir. Onunla beraber 6 arkadaşı da, Kıbrıs’ın fethi için çaba sarf etmişlerdir. Girne’deki en önemli dini merkezlerden biri olan Hz. Ömer Türbesi ve türbe süreci ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler ise aşağıda sıralanmıştır.
- Türbenin bulunduğu bölgede, M.S. 647 yılında, yoğunlaşan Arap akınları sonrasında, Muaviye ordusu komutanı olan Ömer ve 6 arkadaşı şehit düşmüştür.
- Akınlar devam ettiği sırada, arkadaşlarının şehadetlerini gören diğer arkadaşları, onları yakında bulunan bir mağaraya taşır ve bu mağarada belirli bir süre, akınlar bitene kadar konaklamışlardır.
- Bu sırada şehit olan Ömer ve arkadaşlarını da bu mağaraya gömüp, daha sonra bölgeden uzaklaşmışlardır.
- 647 senesinden, 1571 yılında Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesine kadar, Ömer ve 6 arkadaşının naaşları mağarada durmuştur.
- Osmanlıların Kıbrıs’ı fethi ile ulema sınıfına verilen görev çerçevesinde, mezarlarından kemikleri çıkarılan sahabeler, onlar için yaptırılan türbeye defnedilmişlerdir. Bu şekilde ebedi istirahatgahlarına nakledilen şehitler, 1571 yılından beri bu türbede yatmaktadırlar.
- O dönemde Kıbrıs’ta İslamiyet’in merkezlerinden biri olması düşünülen bu türbe, dönemi içinde harika bir yere sahiptir.
- 1963 yılında, Rum saldırıları sırasında harap olan ve büyük hasar alan türbe, belirli bir müddet sonra yıldırım düşmesi ile karşı karşıya kalmıştır. 1978 yılında ise, bilinçsiz bir şekilde restorasyon çalışması yapılmış ve orijinal görünümünü kaybetmiştir.
Kıbrıs’taki dini merkezlerden biri olan ve hafta içi günlük ortalama 300 ile 500 kişi arasında ziyaretçi çeken bu türbe, hafta sonu 1000’lerce turisti bünyesine kazandırmaktadır. Bu nedenle Girne’ye uğrayıp, farklı bir maneviyat hissetmek istiyorsanız, Hz. Ömer Türbesi’ni ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Peki, Girne’de İslamiyet açısından dikkat çeken merkezler hangileridir?

Girne’deki İslam Dini Merkezleri
Manzarası, doğası, tarihi ve daha pek çok özelliği ile dikkatleri üzerine çeken Girne, pek çok önemli İslam Dini merkezini içerisinde barındırmaktadır. Manevi duyguların hissedilmesi için bu yerleri ziyaret edebilirsiniz. Peki, bu yerler hangileridir?
- Karaoğlanoğlu Şehitliği
- Boğaz Şehitliği
- Ağa Cafer Paşa Camii
Hz. Ömer Türbesi ve Mescidi ile birlikte yukarıdaki 3 önemli yer de, Girne’de ziyaret edilmesi gereken merkezler arasında kendine yer bulmaktadır. Bununla beraber, Girne’de pek çok tarihi ve doğal güzellik de bulunur. Tüm bu tarihi ve doğal güzellikleri, araç kiralamanın getirdiği konfor ile ziyaret edebilirsiniz.
Girne Gezisi: Ayaz Rent A Car
Girne’de tatil yapılması için pek çok sebep var? Tatil seçeneklerinin pek çoğu için özel alanların olması da, bu konuyu daha değerli hale getirmektedir. Ancak hepsine hızlı ulaşım ve özgürlük hissi için, araç kiralamak çok önemlidir. İşte tam da bu konuda yanınızda yer alan Ayaz Rent A Car firmamızdan, profesyonel araç kiralama hizmeti alabilirsiniz. “Kıbrıs’ta gezilecek yerler” sayfamızdan ayrıca diğer yerleri de inceleyebilirsiniz.
Hz. Ömer Türbesi ve bununla beraber pek çok ziyaret noktası, Girne’deki seyahatinizi daha etkili bir hale getirecektir. Bununla beraber Ayaz Rent A Car firmamızdan araç kiralama hizmeti alırsanız, tatiliniz daha eğlenceli bir şekilde geçecektir. Bu konudaki tüm bilgilere, Ana Sayfa’mızda bulunan formu doldurarak veya bizimle iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.
