Kıbrıs’ın Resmi Tatilleri, Türkiye’nin güneyinde yer alan Kıbrıs, Rum ve Türk yönetimi olarak iki farklı şekilde yönetilmektedir. Kıbrıslı Türkler, 1974 yılında Rum zulmünden kurtulmuş ve bu süreden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Kurtuluş zamanlarını niteleyen bayramlar da olduğundan dolayı, bu bayramlar resmi tatillere etki etmiştir. Aynı zamanda Türkiye ile de birlikte kutladıkları bayramlar da vardır. Bunların içerisinde dini bayramlar da bulunur. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dini, İslam’dır ve Müslüman Türkler yaşamaktadır. Peki, Kıbrıs’ın resmi tatilleri hangileridir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Kıbrıs’ın Resmi Tatilleri Hangileridir?

1983 tarihinde bu ismi alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendi bayrağına sahiptir. Yalnızca Türkiye tarafından tanınsa da, kendi yönetimi de bulunmaktadır. Peki, Kıbrıs’ta kutlanan ve resmi tatil olan bayramlar ve günler hangileridir?

  • 1 Ocak: Yılbaşı olarak bilinen 1 Ocak, Türkiye’de de olduğu gibi resmi tatildir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen bu bayram, hem Türkiye’de, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanmaktadır. Aynı zamanda resmi tatildir.
  • 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı: 1 Mayıs, işçilere armağan edilen bir bayramdır. Türkiye’de 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak kutlanırken, KKTC’de 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı olarak kutlanmaktadır. Türkiye ve KKTC’de bu gün resmi tatildir.
  • 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı: Türkiye’de de aynı şekilde kutlanan bayram, hem Türkiye, hem de KKTC’de resmi tatildir.
  • 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramıdır: 20 Temmuz 1974 tarihinde “Kıbrıs Barış Harekatı” başlamıştır. Bu harekatı anlamlandırmak için, her yıl 20 Temmuz, Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlanmaktadır. KKTC’de bu gün resmi tatildir.
  • 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı: Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından fethedildiği, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluş günü olan 1 Ağustos, Toplumsal Direniş Bayramı olarak kutlanmaktadır. KKTC’de bu gün resmi tatildir.
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı: Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde kazanılan Büyük Taarruz’un anılması için kutlanan bayramdır. 30 Ağustos Zafer Bayramı, hem KKTC, hem de Türkiye’de kutlanıyor olup, resmi tatildir.
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıldönümü olan 29 Ekim, Türkiye ve KKTC’de kutlanmaktadır. Aynı zamanda bu gün resmi tatildir.
  • 15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı: 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Her yıl 15 Kasım, KKTC Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu tarih, KKTC’de kutlanmakta olup, resmi tatildir.
  • Ramazan Bayramı: Her yıl 3 gün olup, Müslümanların bayramı olan Ramazan Bayramı, hem KKTC, hem de Türkiye’de resmi tatil olarak kutlanmaktadır.
  • Kurban Bayramı: Her yıl 4 gün olup, Müslümanların bayramı olan Kurban Bayramı, hem Türkiye, hem de KKTC’de resmi tatildir.
kibris resmi tatiller

Yukarıda da gördüğünüz gibi KKTC’nin kendi resmi tatilleri ve Türkiye ile ortak olan resmi tatilleri bulunmaktadır. Türkiye’nin yavru vatanı olan KKTC, Müslüman Türklerin yaşadığı bir yer olduğu için, belirli dini ve milli bayramlar ortaktır.

KKTC’nin Kendine Has Yapısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 15 Kasım 1983 tarihinde bu ismi aldı. Yalnızca Türkiye tarafından tanınsa da, her daim kendi yönetimindedir. Rumların zulmünden kurtulduğumuz günler de resmi tatil olarak kutlanır. Kıbrıs’ın resmi tatilleri de bu şekilde oluşmuştur. Tarih boyunca da her daim büyük zorluklar yaşayan Kıbrıs Türkleri, artık KKTC’de refah içinde yaşamaktadırlar. Sizler de KKTC’yi ziyarete gelip, tarihi ve dokusunu yerinde keşfedebilirsiniz. Bunun için de Ayaz Rent A Car firmamızda profesyonel araç kiralama hizmeti verilmektedir.