Kıbrıs Taş Eserler Müzesi, Kıbrıs’ın tarihi ve doğal güzellikleri anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır. Aynı zamanda bu eserlerin tarihin içinden çıkmış bir yapıda sergilenerek, bu yapının müze konumuna getirilmesi de çok farklı bir deneyimdir. Çünkü Kıbrıs Taş Eserler Müzesi ve daha pek çok müze binası tarihidir. Tarihi olmasına ek olarak, içerisinde binlerce yıl öncesine kadar eserler de barındırması, ziyaret edilme oranlarını doğrudan artırmaktadır. Peki, Kıbrıs için önemi büyük olan Taş Eserler Müzesi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kıbrıs Taş Eserler Müzesi Tarihi ve İçindekiler
Başkent Lefkoşa’da yer alan bu müze, tarihi açıdan önemli bir yere sahip. Çünkü yapının Venedikliler tarafından yapıldığı biliniyor. Bir taş ev olarak dikkat çekmesinin akabinde, yapının tarihinin 15. yüzyıla dayanması, bugünkü önemini de artırmaktadır. Ancak burada dikkat çeken farklı bir konu var. Bu da müzenin mimari yapısı ve o günkü konumu. Elbette ki bugüne gelene kadar geçirdiği evreler de oldukça önemli. Şimdi sizlere tüm bu değerlerden en ince ayrıntısına kadar bahsetmeye çalışalım.
- 15. yüzyılda yapılan bu taş ev, Venedikliler tarafından, Venedik mimarisi tarzına göre inşa edilmiştir. Ancak daha sonra taş eve yapılan yeni eklemeler ile de Gotik mimarinin izlerini taşıdığını da söyleyebiliriz.
- Dikdörtgen pencereler, dirseklerle desteklenmiş balkonlar ve giriş kapısının tam da karşı tarafından bulunan taş işlemeli özelliklere sahip pencere, taş evin değerini katbekat artırmaktadır.
- Giriş kapısının karşısından yer alan pencere, Lüzinyan sarayından getirilmiştir. Ancak Lüzinyan sarayı, 1904 yılında Kıbrıs’ın Britanya hakimiyeti döneminde yıktırılmıştır.
- Çeşitli düzenlemeler ile bugünkü görünümüne kavuşan taş ev, 2003 yılı itibari ile müze olarak kullanılmaktadır.
- Müzenin en değerli parçalarından bazıları, Dampierre Hanedanı’na aittir. Bu hanedana ait bir lahit oldukça önemli bir parçadır.
- Antakyalı Adem olarak bilinen 13. Yüzyıl Kıbrıs mareşaline ait bir mezar taşı da bir başka değerli parçadır.
- Ek olarak mermerden inşa edilmiş bir Aziz Markos Aslanı, müzenin ziyaret edilme oranlarını artırmaktadır. Bu aslan, bahçe kısmında yer alır.
Farklı bir mimariye sahip olan ve 2003 yılında müze olarak inşa edilen bu taş ev, anlatılması güç farklı özellikleri de içerisinde barındırmaktadır. Sizler de bu güzide müzeyi ziyaret ederek, farklı bir deneyim elde edebilirsiniz.

Taş Eserler Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da yer alması sebebi ile diğer pek çok farklı müze ve esere de yakındır. Tarihi açıdan harika bir yere sahip olsa da, içindekiler de onun kadar değerlidir. Peki, müzenin ziyaret günleri ve saatleri hangileridir?
- Perşembe: 08:00 – 13:00, 14:00 – 17:00
- Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma: 08:00 – 15:30
Yukarıdaki gün ve saatlerde açık olan müzeye giriş ücretleri ise; Yerli, Öğrenci ve Askerler için 2 TL’dir. Yabancı ziyaretçiler için ise müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. Siz de zamanınızı ayırıp bu müzeyi ziyaret ederseniz, dönemin özelliklerini en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Ayaz Rent A Car firmamızda sunduğumuz araç kiralama hizmetinden yararlanarak, Lefkoşa ve diğer şehirlerde yer alan pek çok eseri, vakit kaybetmeden, büyük bir rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.