Kıbrıs’ın belki de en güzel yeri olan Karpaz, doğal güzellikleri ile gelenleri kendine âşık ediyor. Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar güzelliği olabilir. Bir adanın içerisinde yarımada olan Karpaz, Dipkarpaz bölgesi ile ne kadar eşsiz olduğunu herkese gösteriyor. Çünkü “Kıbrıs’ta Deniz Kaplumbağaları” yalnızca Kıbrıs ve birkaç kıyıda yumurtlayabiliyor. Bu ve bunun gibi daha onlarca güzelliği bulunan Karpaz, tatilinizin en güzel duraklarından biri olacak. Peki, Karpaz’da gezilecek yerler nerelerdir? Gelin bunlara bir bakalım.
Karpaz Gezi Rehberi
Karpaz, Kıbrıs’ın yarımadası olan bir destinasyondur. Kıbrıs haritasına baktığınızda, kuzeydoğuda bulunan bu yarımada, güzellikleri sebebi ile de tarih boyunca her daim dikkat çekmiş. Zaten bu güzide destinasyonu ziyaret ettiğinizde, ne demek istediğimizi daha rahat anlayacaksınız. Peki, Karpaz’da gezilecek yerler nerelerdir?
Kiralık Araç ile Karpaz Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler
Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda yer alan sivri bir şekli bulunan bu yarımada, doğal ve tarihi bir yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. Kıbrıs’ın en çok turist çeken bölgeleri arasında yer alır. Peki, Karpaz’ı araç ile gezerken hangi yerlere uğramak gerekir?
- Apostolos Andreas Manastırı: Karpaz Burnu’nda yer bu manastır, dünyanın Ortodoks cemiyetinin en önemli ibadet yerlerindendir. Alternatif turizm çeşitleri arasında yer alan inanç turizmi açısından harika bir destinasyondur. Bu nedenle araç ile gezilecek yerler arasında önemli bir konumda bulunmaktadır.
- Altınkum Sahilleri: Güzellik ve aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in doğduğu yer olarak adlandırılan Altınkum Sahilleri, Karpaz yarımadasının sivri ve uzun kısmında yer almaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere, altın gibi kumlara sahip olan bu sahiller, turistik açıdan harika bir değere sahiptir.
Apostolos Andreas Manastırı
Hristiyanlık dinine göre, Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Andreas, Kudüs’e doğru yol alırken, su ihtiyaçlarını karşılamak üzere Karpaz’da durmuştur. Bastonu ile kumsalda bir delik açan Andreas, bu delikten su fışkırtmıştır. Yanında yer alan gemicinin ise bir göz kördür. Gemici buradan çıkan suyla gözünü yıkayınca, kör olan gözü de görmeye başlamıştır. İşte 15. yüzyılda Andreas tarafından delik açılan bu yere bir şapel inşa edilmiştir.
Şapel sonrasında ise iki farklı gelişim olmuştur. Bunlardan ilki, kilisedir. Kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Bundan sonra ise 19. yüzyılda, kilise manastıra çevrilmiştir. Ancak yapının şuan görünen dış kısmı, 19. yüzyılda ortaya çıkarılmıştır. Günümüze kadar sapasağlam gelen bu manastır, Karpaz’ın renklerinden bir tanesidir.
Panagia Kanakaria Kilisesi
Karpaz’da bulunan ve tarihi ile dikkat çeken eserlerden biri de, Panagia Kanakaria Kilisesi’dir. Bu kilisenin inşa tarihleri hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak ilk inşa tarihinin 5 ila 6. yüzyıl olduğu düşünülmektedir. Arap akınlarının 7. yüzyılda hız kazanması sonucunda zarar görmesine karşın, 12. yüzyılda gerçekleşen bir deprem ile hasar üst seviyeye çıkmıştır.
İçerisinde yer alan Hz. Meryem’in kucağındaki Hz. İsa ve yanında havarilerin bulunduğu mozaik, Bizans Dönemi’nde inşa edildiğini göstermektedir. Bizans Dönemi’ndeki yapısı, şuan mevcut değil. Ancak 14. yüzyılda çok kubbesi olan bir kilise inşa edilmiştir. Bugünkü görünümü, 14. yüzyıldan gelmektedir.
Karpaz Apostolos Andreas Manastırı

Karpaz Altınkum Sahili


Kıbrıs Zafer Burnu

Karpaz Gate Marina

Apostolos Andreas Manastırı
Kantara Kalesi
“Kıbrıs’taki Kaleler” isimli içeriğimizden, Kıbrıs’ta bulunan kalelere ulaşabilirsiniz. Ancak Kantara Kalesi, bu kaleler arasında büyük öneme sahip olanlardan bir tanesidir. Çünkü Beşparmak Dağları’nın en doğrusunda yer alır ve Mesarya Ovası’nın kontrol edilmesi için inşa edilmiştir.
Arap akınlarının bittiği tarih olan 10. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu kale, çeşitli medeniyetlerin dikkatini çekmiştir. Ancak Venedikliler sonrasında değerini kaybeden kale, 15. yüzyıldan sonra atıl bir hale gelmiştir. Karpaz bölgesinin en değerli parçalarındandır. Çünkü buradan Kıbrıs’ı kuş bakışına yakın bir görünüş ile görme şansına sahipsiniz.
Karpaz'da Kıbrıs Eşekleri

Dipkarpaz Milli Parkı
Bundan binlerce yıl öncesine dayanan eserlerin bulunduğu Dipkarpaz, doğal güzellikleri ile de ziyaretçileri kendine hayran bırakır. Çünkü Altın Kumsal adında bir kumsalı bulunan milli park, insanlara farklı deneyimler yaşatır. İsmini, kumlarının altın sarısı renginde olmasından almıştır.
Milli parkta aynı zamanda uzun bir kumsal bulunur. İncecik kumların bulunduğu bu kumsalda, tarih de yatıyor. Çünkü kumların altında binlerce yıl öncesine dayanan tarihin olduğu düşünülüyor. Dipkarpaz Milli Parkı içerisinde, endemik hayvan türlerinden olan Yabani Eşekler de sıkça karşımıza çıkıyor. Bu eşekler bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından beslenmekle beraber, vatanları burasıdır. Yabani oldukları için, her dönem doğadalar. Ancak saldırgan olmayan bu eşekleri sevip, besleme şansına sahipsiniz.
Endemik Bitki Türkeri
“Kıbrıs’ın Endemik Bitki Türleri” isimli içeriğimizde, Kıbrıs’taki endemik bitki türleri yer almaktadır. Bu endemik bitki türlerinden birçoğu da Karpaz’da bulunur. Ziyaret ettiğiniz andan itibaren, hiçbir yerde göremeyeceğiniz endemik bitkiler ile bölgeye hayran kalacaksınız. Üstelik Karpaz bu kadar ile de sınırlı değil. Anlatılması güç onlarca güzelliği daha bulunan Karpaz’ı ziyaret ettiğinizde, söylemek istediğimizi daha net anlayacaksınız.
Karpaz Burnu

Karpaz’da Konaklama, Karpaz Otelleri
Karpaz’da tatil planı yaptınız ve konaklamak istiyorsunuz, bunun için sahile çok yakın konumda birçok bungalow oteli bulunmaktadır.
Karpaz’ı Keşfet: Ayaz Rent A Car
Kıbrıs’a geldiğinizde, daha fazla tarihi ve doğal güzelliği görmek ister misiniz? Bunun için sizi bir turun veya toplu taşıma araçlarının kısıtlamasına izin vermeyin. Çünkü keşfetmek, özgürlük ister. Özgürlük hissi de araç kiralama ile gelir. Bu nedenle Ayaz Rent A Car firmamızdan araç kiralama hizmeti alarak, Karpaz’da gezilecek yerler listesini hayata geçirmeye başlayabilirsiniz.