Kıbrıs Lüzinyan Evi, Kıbrıs’ta hüküm süren pek çok medeniyet vardır ve bu medeniyetlerin bıraktığı farklı eserler bulunmaktadır. Aynı zamanda farklı bir medeniyet tarafından oluşturulan yapılar, şehir başka medeniyetin eline geçince kendi tarzlarında düzenlenmiştir. Kıbrıs Lüzinyan Evi de bunlardan bir tanesidir. İnşası 15. Yüzyıla kadar dayanan bu nadide eser, Latin asilleri tarafından konut olarak kullanılmıştır. Eserin durumu ise tarihi bir konak olarak geçmektedir. Peki, Lüzinyan Evi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kıbrıs Lüzinyan Evi ve Önemi
İki katlı olarak dikkat çeken bu konak, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da yer almaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki farklı dönemin elinden geçen bir eser olduğu için farklı bir mimari tarzı bulunmaktadır. 15. Yüzyılda Lüzinyan döneminde Gotik mimarisi ile inşa edildikten sonra, Kıbrıs’ın fethi ile Osmanlı mimarisi ile buluşmuş, iki farklı tarzı bünyesinde barındırmıştır. Çok önemli bir eser olduğunu da buradan net bir şekilde söylemek mümkün. Peki, Lüzinyan Evi’nin inşasında ve sonrasında neler yaşandı? Sizlere bunlardan bahsedelim.
- Yukarıda da bahsedildiği gibi Latin asilleri tarafından kullanılmış bir konaktır. 15. Yüzyılda inşa edilmesi çerçevesinde oldukça eski bir tarihe sahiptir.
- Kıbrıs Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra da bir düzenlemeye girmiştir. Fetihten önce Gotik mimarisi ile inşa edilmesine karşın, fetihten sonra Osmanlı mimarisine göre bazı düzenlemeler yapılmıştır.
- Osmanlı döneminde köşk olarak düzenlenen yapıya, bir cumba eklenmiştir. Cumba; birinci veya diğer katlarda dışarı taşan oda bölmesidir. Bu da Osmanlı mimarisinin tipik örnekleri arasında gösterilebilir.
- 1958 tarihine kadar dokuma atölyesi olarak kullanıldıktan sonra, devlet malı olarak hükümete devredilmiştir. Bir süre yapı bölünerek mülteciler tarafından kullanılsa da, 1980 yılında Türk makamlarca boşaltılmasına karar verilmiştir.
- Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından 1995 yılında çeşitli düzenlemelerden geçirilerek, 1997 yılında müze ve kültür merkezi olarak faaliyete geçmiştir.
- Lüzinyan Evi’nde bu süreden sonra çeşitli sosyal aktiviteler ve etkinliklere imza atılmıştır. Aynı zamanda dokuma sanatının geleneksel boyutunun burada icra edilmesi sağlanmıştır.
- Son olarak 2013 yılında çeşitli onarımlardan geçirilerek, bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Bu süreçten sonra ise içerisinde Kıbrıs’ın geleneksel yemeklerinin servisinin yapıldığı bir kafe bulunmaktadır.
Yukarıda da net bir şekilde gördüğünüz üzere, Lüzinyan Evi’nin tarihi açıdan oldukça dikkat çekici bir önemi vardır. Zaten bu yapıyı ziyaret ettiğinizde, 15. Yüzyıldan kalma olan değerini çok iyi bir şekilde fark edeceksiniz.
Lüzinyan Evi’nin Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Başkent Lefkoşa’da yer alan Lüzinyan Evi’nin ziyaret saatleri farklılaşmaktadır. Bu saatler;
- Perşembe: 08:00 – 13:00 ve 14:00 – 17:00
- Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma: 08:00 – 15:30
Hafta sonu açık olan bir eser değildir. Giriş ücretleri ise Yerliler, Öğrenciler ve Askerler için 2 TL olurken, Yabancılar için 5 TL’dir. Kıbrıs Lüzinyan Evi, tarihin bize bıraktığı bir mirastır ve mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.
Lüzinyan evini gezdikten sonra Lefkoşa’da bulunan diğer önemli yer “Barbarlık Müzesi“ni de gezmeyi unutmayın.