Kleftigo Kebabı (Hırsız Kebabı), Kıbrıs’ın kendine has tarihi ve kendine hayran bırakan lezzetlerinden bir tanesi de Kıbrıs Hırsız (Kleftigo) Kebabı olarak bilinir. İsmini alma hikayesi çok eskidir ve oldukça ilginç bir hikayesi vardır bu kebabın. Peki, Kıbrıs’ın kendine has lezzetlerinden biri olan bu kebabın hikayesi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Sizlere bunlardan bahsedelim. Ancak öncelikli olarak isimlerinden bahsetmek gerekir.

Kıbrıs Hırsız ve Fırın Kleftigo Kebabı

Lezzetine doyum olmayan bu kebap, farklı isimler ile anılır ve bu isimlerin geldiği noktalar ise şaşırtıcıdır. Ancak isimler hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Kıbrıs Hırsız Kebabı: Hırsız ismi, Kıbrıslı Türkler tarafından kullanılmaktadır. Hikayesinden aşağıda bahsedeceğiz.
  • Kıbrıs Kleftigo Kebabı: Kıbrıslı Rumlar tarafından kullanılan bir isimdir.
  • Kıbrıs Fırın Kebabı: Bu isim de yine Kıbrıslı Türkler tarafından kullanılır. Fırınlarda pişirildiği için bu isim söylenir. Tüm isimler Kıbrıs’ta sıkça kullanılır.
  • Kıbrıs Harnup Kebabı: En lezzetli hali harnup ağacından yapıldığı için, bu isim verilmiştir. Bu isim en çok Karpaz bölgesinde kullanılır.

Kıbrıs’taki bu nadide ve endemik lezzeti başka yerde görme ihtimaliniz çok azdır. Görseniz bile Kıbrıs’taki lezzetini asla yakalayamazsınız. Peki, Kıbrıs Hırsız Kebabı’nın hikayesi nedir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

Kıbrıs (Hırsız) Kleftigo Kebabı Hikayesi

Kıbrıs’taki lezzetlerin ve daha pek çok kültürü mirasın kendine has bir hikayesi bulunmaktadır. Bu hikayelerden türeyen kültür ve lezzetler bugünlere kadar gelmiştir. Hepsi süregelen bir hal alması çerçevesinde, günümüzde lezzetine doyum olmamaktadır. Peki, Kıbrıs Hırsız (Kleftigo) Kebabı’nın hikayesi nasıldır?

  • Kıbrıs’ta hırsızların hayvanları çalması ve daha sonra bunları kaçarak pişirmesi, bu kebabın adının hırsız kebabı olmasına yol açmıştır.
  • Hırsızlar çaldıkları kuzu veya oğlakları kestikten sonra yürüyerek derilerini yüzmüşlerdir. Bu işlemi yaparken boynuna hayvanı bağlayan hırsızlar, gidecekleri vere kadar hayvanın derisini yüzmüş olurlar.
  • Yüzme işlemi bittikten sonra bir yerde kazdıkları çukurun içerisine harnup ve şinya ağaçlarından bir altık yapılır. Köz olduktan sonra et ortaya asılır ve tekrar üzerine yeni odunlar eklenir.
  • Sonrasında ise üzeri hayvanın derisi ile tamamen kapatılır. Çukurun hiçbir şekilde hava almaması sağlanır. Fark edilmemesi için de üzerine ağaçlar örtülür.
  • Sonrasında 1-2 saat pişme işlemi ile artık etler yenebilir hale gelir.

Kıbrıs’ta hırsızların hayvanları çalarak yaptıkları bu pişirme yöntemi, bugünlere kadar gelmiş ve bu lezzetin adının hırsız kebabı olması sağlanmıştır. Aynı zamanda çukur ile bir fırın işlemi yapıldığı için, günümüzde bu kebap fırınlarda pişirilir. Adına da bazı durumlarda fırın kebabı denir. Peki, bu kebabın püf noktaları nelerdir?

kibris kleftigo kebabi

Kıbrıs (Hırsız) Kleftigo Kebabı’nın Püf Noktaları

Çok önemli bir lezzet olan Kleftigo – Hırsız Kebabı, Kıbrıs’ın hemen her yerinde hazırlanmış olup, bu lezzet bir marka haline gelmiştir. Ancak kebabın pişirilmesi, eti ve yöntemi pek çok püf noktayı ortaya çıkarır. Peki, bu püf noktalar hangileridir? Sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Kebabın yapılışında harnup, zeytin ve şinya ağaçlarının kullanılması, eti daha lezzetli bir hale getirmektedir.
  • Her yaştaki kuzu, oğlak, dana gibi hayvanlardan yapılabilir.
  • En lezzetli Kıbrıs Hırsız (Kleftigo) Kebabı, oğlak etinden yapılır.
  • Pişirilme işlemi fırınlarda yapılır ve fırının içerisindeki ısı, hayvanın etini daha lezzetli hale getirmektedir.
  • En lezzetli hayvan etleri, Karpaz bölgesinde yetişen hayvanlardadır. Bunun en büyük nedeni; hayvanların orada her türden ot ve bitki ile beslenmesidir. Ot ve bitkilerin lezzeti ile aroması da hayvanların etine işlemektedir. Büyük ustalar, her daim bu tür püf noktalara değer vermiştir.

Yukarıdaki püf noktalara dikkat edildiğinde, bu kebabın lezzeti daha üst konuma gelmektedir. Kıbrıs’ta pek çok yerli ve yabancı turistin de en merak ettiği, en sevdiği lezzetlerden bir tanesidir. Peki, Hırsız (Kleftigo) Kebabı nasıl pişirilir? Sizlere bundan bahsedelim.

Hırsız (Kleftigo) Kebabı’nın Yapılışı

Bu kebap için özel olan ağaçların odunları fırının içerisinde yakılır ve odunların köz olması beklenir. Köz olduktan sonra geriye kalan odunlar kenara çekilir. Harnup ve şinya ağaçları fırının altında yakılır. Bu közlerin üzerine bırakılan parça etler, ısı ile pişer. Ateşle teması olmaz ve hiçbir şekilde de hava almaz. Bununla beraber;

  • Fırının ağzı, etler içerisinde iken kapatılır.
  • Kapak kapatıldıktan sonra da kenarında kalan boşluklar çamur ile sıvanır. Et pişme sırasında da bu çamurlar kontrol edilir. Çünkü hiçbir şekilde fırının hava almaması önemlidir.
  • Pişme süresi ise ortalama olarak 2 saattir. Bu süre içerisinde pişen kebap, afiyetle yenilir.

Yukarıdaki önem sırasına göre yapılan Kıbrıs Hırsız Kebabı, muhteşem bir lezzet haline gelmektedir. “Kıbrıs Şeftali Kebabı” isimli içeriğimizi inceleyerek, Kıbrıs’ta diğer önemli lezzeti de öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

Kıbrıs Hırsız (Kleftigo) Kebabı, Kıbrıslıların ve Kıbrıs’a ziyaretçi olarak gelenlerin en sevdiği lezzetlerden bir tanesidir. Bu nedenle sıklıkla tüketilen ve hemen her yerde bulunan bir kebaptır. Ayaz Rent A Car firmamızda sizlere sağladığımız kiralık araçlar ile de Kıbrıs’ın dört bir yanını gezerek, bu lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Kiralama hizmeti ile ilgili bilgileri, bizlerle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.