Kıbrıs Büyük Hamam, Başkent Lefkoşa’nın sınırları içerisinde yer alan ve Kıbrıs’ın geleneksel olma özelliğini taşıyan tek hamamı Kıbrıs Büyük Hamam, hali hazırda faaliyetlerini sürdürmektedir. Tarihi anlamdaki değeri ve geleneksel olarak kendini öne çıkarması sebebi ile yerli ve yabancı turistler, bu hamamı ziyaret etmekte ve kullanmaktadır. Hamamın belirli saatleri ve düzeni olduğu da unutulmamalıdır. Peki, Büyük Hamam ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kıbrıs Büyük Hamam Tarihi
Lefkoşa’da yer alan bu hamamın bulunduğu konumda, bir Lüzinyan Kilisesi yer alıyordu. Bu kilisenin, 1307-1309 tarihleri arasında inşa edildiği düşünülüyor, ancak tarihler ile ilgili net bilgiler ise ne yazık ki mevcut değil. O dönemde çok büyük kutlamalar yapılmış ve bu kutlamalar sonucunda bu Lüzinyan Kilisesi açılarak, faaliyete geçmiştir. Ancak çevresel etmenlerden olan sel sebebi ile büyük ölçüde zarar gören kilise, tamamı ile atıl bir hale gelmiştir. Peki, bu süreçten sonra kilise ile ilgili nasıl bir planlama yapılmıştır?
- Kilisenin tamamen atıl duruma düşmesi, inşasındaki mimarinin bile tespit edilmesini zor hale getirmiştir. Bu süreçte Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethetmesi üzerine, tahmini olarak 1571-1590 tarihleri arasında bu atıl yapı, tekrar inşa edilerek hamama dönüştürülmüştür.
- İnşa edildiği dönemde aktif olarak kullanılan hamam, belirli süreçlerde farklı kişilere kiralanmıştır. Bu kişilerden biri, hamamı 16 yıl boyunca kiralayan Hacı Mehmet Racil’dir.
- Osmanlı döneminde, kadınların sohbet etmesi için çok alan bulunmuyordu. Büyük Hamam, o dönemde kadınların sohbet ettiği, haberleştiği ve yemek yediği bir yer olarak kullanılmıştır.
- O dönemden, günümüze kadar aktif bir şekilde kullanılan hamamın, Sıcaklık isimli bölümünün, 1891 yılında, mermer plakaları sökülmüştür. Ancak sökülme sırasında plakalardan birinin orta çağdaki mezar taşı olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra tespit edilen mezar taşı, müzeye nakledilmiştir.
- Uluslararası kuruluşlar ile ortak bir şekilde, hamamın gerçek özelliklerinin ortaya çıkarılması için 2007 ve 2008 yıllarında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Yukarıda adı geçen Lefkoşa’daki Büyük Hamam, dönemin özellikleri taşıdığı için çok değerlidir. Günümüzde de hali hazırda görevini devam ettirmektedir. Peki, hamamın mimarisi nasıldır?

Büyük Hamam’ın Mimarisi
Soyunmalık, Ilıklık ve Sıcaklık isimli 3 bölümden oluşan hamam, oldukça profesyonel bir şekilde inşa edilmiştir. Hamamın bulunduğu konumda olduğu düşünülen kilisenin gerçek kalıntılarının olduğu yer, Soyunmalık bölümüne denk gelmektedir. Sıcaklık bölümünde ise boyutu büyük olan bir kubbe ve masaj alanı bulunmaktadır. Hamamın girişinde yer alan kemer, kiliseden kalmadır. Aynı zamanda Soyunmalık bölümünde, Gotik mimarinin de izleri bulunuyor. Bununla beraber hamamın kullanımı ise aşağıdaki gibidir.
- Lala Mustafa Paşa Vakfı’na ait olan hamam, Kıbrıs’ta faaliyetlerini sürdüren özgün bir Türk hamamıdır. Hamam bu özelliği ile Kıbrıs’ta tektir.
- Geleneksel yöntemler ile deri soyma, masaj ve köpük, hamamın en önemli özelliklerindendir. Geleneksel olan bu yöntemi denemek isteyen yabancı ziyaretçiler, hamamı ziyaret etmektedirler.
- Kıbrıs Türkleri çok yoğunluk göstermese de, yabancı ziyaretçilerin ilgisi oldukça fazladır. Yerliler için kadın ve erkeklere özgü saatler bulunur. Ancak yabancılar için bu ayrım yoktur. Yalnızca saatleri farklıdır.
- Yapı, normal seviyenin yaklaşık olarak 2-3 metre kadar aşağısındadır. Bu da yapıyı diğer benzer yapılardan farklı hale getirmektedir.
Hafta sonları açık olmayan hamam, hafta içi ger gün aktiftir. Pazartesi’den Cuma’ya kadar açık olan hamamın aktif saatleri, 08:00 ve 18:00 saatleri arasındadır. Bu güzide hamam ve diğer pek çok tarihi yer ile doğal güzellikleri gezmek isterseniz, Kıbrıs’ta gezilecek yerler sayfamıza bir göz atınız daha sonra, Ayaz Rent A Car firmamızda sunduğumuz profesyonel araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sizin için en iyisini düşünmeye devam ediyoruz.