Derviş Paşa Konağı, Başkent Lefkoşa’nın sınırları içerisinde yer alan Derviş Paşa Konağı, Gotik mimari ile Osmanlı mimarisinin buluştuğu ender noktalardan bir tanesidir. Kıbrıs’ın restorasyon anlamında ilk onarımı yapılan eserlerinden biri olması da, Derviş Paşa Konağı’nın önemini bizlere net bir şekilde göstermektedir. Bununla beraber pek çok önemli detayı da içerisinde barındıran bu konak, Osmanlı mimarisinin geleneksel işlemi olan cumba özelliğini de içerisinde barındırır. Bu nedenle ziyaret edilmesi gereken en önemli yapılar arasında gösterilir. Peki, konak hakkında bilinmeyen detaylar nelerdir? Sizlere bu detaylardan bahsetmeye çalışalım.
Derviş Paşa Konağı ve Mimarisi ile Gelişim Süreci
İsminde de yer aldığı gibi bir konaktır ve günümüzde etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır. Etnografya müzesinin en önemli amacı da, kültürel değerlerin ve eşyaların müze içerisinde sergilenmesidir. Peki, Derviş Paşa Konağı’nın bu süreçteki önemi nedir? Sizlere bunlardan bahsedelim.
- Kapı üzerinde 1801 tarihi yazılıdır ve bu da bize yapının inşa tarihini net bir şekilde gösterir. Yapının alt katı, klasik bir Gotik mimarisi örneğidir. Üst katın ise Osmanlı mimarisini gösterdiği apaçıktır. Çünkü cumba, Osmanlı mimarisinin en önemli özellikleri arasında gösterilir.
- Konağa ismini veren ve geniş topraklara sahip kişi, bir Türk olan Hacı Ahmet Derviş Efendi’dir.
- Yapının alt katının taşlardan, üst katının ise kerpiçten yapıldığı görülür. Osmanlı yaşam tarzının her detayını içerisinde barındıran konak, klasik bir iç avluya sahiptir. Bu avlu da, Osmanlı döneminde, dışarı çıkmaya gerek kalmadan dinlenmek için yapılmıştır. Zaten Osmanlı mimarisinde de bu durum sıklıkla karşımıza çıkar.
- Konakta iki farklı giriş kapısı vardır ve bu kapılardan biri kadınlar, diğeri de erkekler içindir.
- 1979 yılında bir yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan konak, 1981 yılında devlet tarafından satın alınmış ve belirli bir restorasyondan geçirilmiştir. Kuzey Kıbrıs’ın ilk ve en dikkat çeken restorasyonu olarak da kayıtlara geçer.
- 1988 tarihinde ise bugünkü işlevi olan etnografya müzesi olarak ziyaretçiler için aktif hale getirilmiştir.
- Konakta her türlü yerel kültürün örnekleri bulunmaktadır. Bunlar; tarihi ve Kıbrıs’a özgü kıyafetler, mutfak gereçleri, dikiş örnekleri, kılıçlar ve Kıbrıs’a ait pek çok kültürel değer olarak dikkat çeker.
Kıbrıs’a gelenlerin her daim ziyaret etmek istediği bir müze olması, Derviş Paşa Konağı’nın değerini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle Kıbrıs’ta ziyaret edilmesi gereken yerler arasında her daim ön planda yer alır.

Derviş Paşa Konağı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Derviş Paşa Konağı’nın ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir:
- Perşembe: 08:00 – 13:00 ve 14:00 – 17:00
- Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma: 08:00 – 15:30
Hafta sonu açık olan bir müze değildir. Giriş ücretleri ise Öğrenciler, Yerliler ve Askerler için 2 TL olarak belirlenmişken, Yabancılar için 5 TL’dir. Farklı bir deneyim yaşamak, iki mimarinin birleşimini görmek isterseniz, Derviş Paşa Konağı ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Üstelik farklı eserleri de rahatlıkla gezmek isterseniz, Ayaz Rent A Car firmamız sizlere profesyonel araç kiralama hizmeti verebilir. Unutmadan konağa yakın konumdaki “Kıbrıs lüzinyan evi” olarak hizmet veren müzeyi de gezmeyi unutmayın.