Lala Mustafa Paşa Cami, Kıbrıs’ın nadide ve tarihi bizlere net bir şekilde nakleden eserlerinden bir tanesi de, Magosa’da yer alan Lala Mustafa Paşa Camii’dir. 1298 ve 1312 yılları arasında Aziz Nikolas Katedrali olarak inşa edilen bu Katolik mabedi, daha sonra Osmanlıların Kıbrıs’ı fethetmesi ile camiye çevrilmiştir. Ancak Aziz Nikolas Katedrali’nin, Lala Mustafa Paşa Camii olmasındaki ana etken, o dönemde bölgenin cami ihtiyacının karşılanmasıdır. Peki, bu ihtişamı herkesi şaşırtan mabet hakkında bilinmesi gereken diğer bilgiler nelerdir?
Lala Mustafa Paşa Cami Tarihi ve Özellikleri
Kıbrıs’ta yer alan camiler arasında ikinci en büyük camiidir. En büyük camii ise Kıbrıs’ın başkenti olan Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camii’dir. Katedral olarak inşa edildiği dönemde muhteşem bir yapının ortaya çıkması, daha sonra camii olarak kullandığında da ihtişamını korumuş ve bir Müslümanlık mabedi olmuştur. Harika şekilde korunarak bu günlere kadar gelmesi, katedral ve camii olan bu yapıya duyulan hassasiyeti net bir şekilde göstermektedir. Peki, bu mabet ile ilgili olarak bilinmesi gereken tarihi ve diğer özellikler nelerdir?
- Gotik mimarinin tipik örneklerinden biri olan mabet, Kıbrıs’ın en ihtişamlı yapılarından bir tanesidir. Yapılışı da ihtişamı kadar uzun sürmüştür. Çünkü 1298 ve 1312 yılları arasında inşa edilebilmiştir. Bu durum da, yapının mimarisinden net bir şekilde anlaşılıyor.
- Aziz Nikolas Katedrali’nin Lala Mustafa Paşa Camii olması sonrasında, akıllara Lala Mustafa Paşa’nın kim olduğu sorusu gelir. Lala Mustafa Paşa, Kıbrıs’ın fatihi olarak bilinmektedir.
- Gotik mimarinin izlerini fazlasıyla taşıyan bu yapının mimarının ise Piskopos Baldwin Lambert olduğu düşünülmektedir.
- Yapının büyük ölçüde tamamlandığı tarih, 01.09.1311’dir. Bunun sebebi ise, bu tarihin, mabedin güney kısmında yer alan duvarda kazılı halde bulunmasıdır.
- 1571 yılında ibadete açılan camiye, minber ve mihrap da o dönemde eklenmiştir.
- 1930 yılına gelene değin çeşitli afetler sonucunda zarar gören çan kulesi, tehlike oluşturduğu için yıkılmak zorunda kalınmıştır. Bunun yerine yaklaşık 100 metre uzunluğunda bir minare inşa edilmiştir.
Lüzinyan kralları, Aziz Nikolas Katedrali’nde Kudüs kralı olarak taç giymişlerdir. Bu durum da mabedin değerini katbekat artırmıştır. Aynı zamanda Gotik mimarinin izlerini net bir şekilde barındırdığı için, mimarisi de ihtişamını artırmıştır.
Lala Mustafa Paşa Camisinin Mimarisi
Katedralin en iyi korunduğu bölüm, batı bölümüdür. Bu bölüm ise, Fransa’da yer alan Reims Katedrali’nden esinlenilmiştir. Aynı zamanda diğer mimari özellikler ise aşağıdaki gibidir.
- · Yuvarlağa benzeyen ve katedralin girişinde bulunan Venedik arması ile çeşitli hayvan figürleri, katedrale farklı bir ihtişam katar.
- · Pencerelerin üst kısımlarında bulunan hayvan figürleri ise, Salamis Harabeleri’nden getirilmiştir.
- · Katedralin girişinde, yaşlı bir incir ağacı bulunur. Bu ağacın adı, Cümbez Ağacı’dır. Ağacın yaşının, tam olarak 700 civarı olduğu sanılmaktadır. Üstelik bu yaşlı ağaç, yılda tam olarak 7 defa meyve verir.
Kıbrıs’ın en değerli yapılarından biri olan Lala Mustafa Paşa Camii, yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası. Çünkü geçmişte farklı bir dinin ibadet merkeziydi. Yani, Aziz Nikolas Katedrali. Bu nedenle hali hazırda binlerce turist bu güzide mabedi ziyaret ediyor. Sizler de Ayaz Rent A Car firmamızdan araç kiralayarak, Kıbrıs’ın her yerinde bulunan tarihi eserleri rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.