Kıbrıs’ın nadide kentlerinden biri olan İskele’de yer alan Karpaz’daki önemli eserlerden biri de, Hristiyanlık için kutsal kabul edilen Apostolos Andreas Manastırı’dır. Manastır, rivayetlere göre pek çok mucizeyi içerisinde barındırır. Hristiyanlık dininin ilk havarisi olan Apostolos Andreas’ın hayatı da kutsal kitaplardan okunmaktadır. Peki, Apostolos Andreas ve Apostolos Andreas Manastırı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir? Rivayetler nasıl şekillenmiştir? Sizlere şimdi bunlardan bahsedelim.
Apostolos Andreas Manastırının Hikayesi
Karpaz, Kıbrıs’ın yarımadasıdır. Yarımadanın en ucu ise Dipkarpaz’dır. Bir adanın yarımadası olması ve inanılmaz güzellikleri de içerisinde barındırması sebebi ile de tarih boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Pek çok eser de buraya inşa edilmiştir. Bunlardan biri olan Apostolos Andreas Manastırı ile ilgili olarak bilinen ve rivayet edilen bilgiler ise aşağıdaki gibidir.
- Apostolos Andreas, havariliği açıklanmadan önce bir balıkçı olarak yaşamını sürdürmekteydi. Bunun üzerine havariliği açıklandıktan sonra, görevi olan Hristiyanlığı yaymak için çalışmalar yapmaya başladı.
- Havariliğe çağırılan ve ilk defa Hristiyanlığı yaymak için görevlendirilen biri olması sebebi ile de Protoklidos unvanı ona verilmiştir. Aynı zamanda bu bir dini unvandır. Anlamı da ilk çağırılan demektir.
- Manastırın inşa edilme süreci ile ilgili önemli bir rivayet var. Bu rivayete göre de Apostolos Andreas Kudüs’e giderken, gemide su sıkıntısı çekiyor. Aynı zamanda gemide pek çok yolcu ve kaptan var.
- Apostolos Andreas kaptanı uyararak, tam olarak manastırın şuan ki bulunduğu yerinde durmasını ister. Gemi durur ve Apostolos Andreas bastonu ile toprakta bir delik açar. Açılan delikten de su fışkırmaya başlar.
- Herkes büyük bir mutlulukla su gereksinimlerini karşılarlar. Kaptanın ise bir gözü kördür. Gözünü bu su ile yıkayan kaptan, tekrar görmeye başlar. Bu nedenle manastır Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilir.
- Apostolos Andreas ise daha sonra uzun bir yolculuğa çıkar ve bu yolculuk sonucunda da Antik Patras şehrine yerleşmeye karar verir. Burada yaşamaya başlar. Ancak daha sonra sebebi bilinmeyen bir durum sonucunda, zeytin ağacına gerilerek öldürülür.
Yukarıda, manastır ile ilgili pek çok önemli bilgi var. Bu bilgilerin birçoğu rivayet. Bazıları da kutsal kaynaklara dayandırılıyor. Ancak her ne olursa olsun, bu manastır Hristiyanlar için kutsal kabul ediliyor.
Manastırının Tarihi ve Özellikleri
Manastır çok eski bir tarihe sahip değil. Bu nedenle günümüze kadar yapısı çok bozulmadan gelmiş. Durum böyle olunca da, Kıbrıs’ta pek çok yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Peki, manastırın tarihi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
- Apostolos Andreas’ın, bastonu ile delik açıp, su fışkırttığı yere 15. yüzyılda bir şapel inşa edilir.
- Manastırın bir bölümü, 18. yüzyılda yapılan inşa çalışmaları ile oluşturulurken, tamamı 19. yüzyılda meydana getirilmiştir.
- 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı ile KKTC’deki Rumların büyük bir bölümünün Rum Kesimi’ne geçmesi ile ziyaret sayıları çok azalmıştır. “Kıbrıs Rum Kesimi” isimli içeriğimizi ziyaret ederek, Rum Kesimi ile ilgili olarak tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
- 2000’li yıllardan sonra artan ziyaretçi akımında etkili olan durum ise, sınır kapılarının aktif hale getirilmesidir. Çünkü kapılar açılmadan önce kimse Yeşil Hattı geçme şansına sahip değildi.
- Günümüzde ise yerli ve yabancı pek çok turist bu tarihi esere akın ediyor.
- Aynı zamanda günümüzde ortaya atılan iddialardan bir diğeri de, manastırın yerinin Hristiyan azizine ait olmadığı. Buna göre bu yer bir İslam ermişine ait.
- 15 Ağustos ve 30 Kasım tarihleri arasında, manastıra yapılan ziyaretlerde katbekat artışlar yaşanmaktadır.
- Aynı zamanda Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edildiği için, pek çok dilek de dilenmektedir. Dilekteki adağın bir balmumu veya metalden yapılan şekli Apostolos Andreas ikonu çevresine bırakılıyor ve dilek dileniyor. Aynı zamanda manastıra gelemeyenler, dileklerini dileyip, bir şişe içerisinde denize zeytinyağı bırakıyorlar. Apostolos Andreas’ın bu şişeleri manastıra ulaştırdığına inanılıyor.
Yukarıda da görüldüğü gibi rivayetler çok fazla ve Hristiyanların kutsal kabul ettiği bir yer. Aynı zamanda Karpaz’ın tek tarihi eseri de bu değil. Bununla beraber pek çok tarihi eser ve doğal güzellik de var. “Karpaz’da Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi ziyaret ederek, Karpaz’daki önemli değerleri öğrenebilirsiniz.
Apostolos Andreas Manastırı: Karpaz Burnu’nda yer bu manastır, dünyanın Ortodoks cemiyetinin en önemli ibadet yerlerindendir. Alternatif turizm çeşitleri arasında yer alan inanç turizmi açısından harika bir destinasyondur. Bu nedenle araç ile gezilecek yerler arasında önemli bir konumda bulunmaktadır. Apostolos Andreas Manastırı Hristiyanlık dinine göre, Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Andreas, Kudüs’e doğru yol alırken, su ihtiyaçlarını karşılamak üzere Karpaz’da durmuştur. Bastonu ile kumsalda bir delik açan Andreas, bu delikten su fışkırtmıştır. Yanında yer alan gemicinin ise bir göz kördür. Gemici buradan çıkan suyla gözünü yıkayınca, kör olan gözü de görmeye başlamıştır. İşte 15. yüzyılda Andreas tarafından delik açılan bu yere bir şapel inşa edilmiştir.Şapel sonrasında ise iki farklı gelişim olmuştur. Bunlardan ilki, kilisedir. Kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Bundan sonra ise 19. yüzyılda, kilise manastıra çevrilmiştir. Ancak yapının şuan görünen dış kısmı, 19. yüzyılda ortaya çıkarılmıştır. Günümüze kadar sapasağlam gelen bu manastır, Karpaz’ın renklerinden bir tanesidir.
Manastırı Ayaz Rent A Car ile Keşfe Çıkın
Kıbrıs’ın en değerli araç kiralama firmalarından biri olan Ayaz Rent A Car, sizlere profesyonel araç kiralama hizmeti sunuyor. Kiraladığınız bu araçlar ile özgürce ve doyasıya Kıbrıs’ı gezme şansına sahip olabiliyorsunuz. Karpaz’da yer alan Apostolos Andreas Manastırı ve diğer pek çok yeri de bu araçlar ile gezme şansına sahipsiniz. Bunun için bizlere telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.