Şeyh Nazım Kıbrısi, Dünyaca tanınan Kıbrıs’ta yaşamış dini liderlerinden biriydi, vefatından sonra da ailesi tarafından dergah devam ettirilmektedir. Lefke’de bulunan dergah her yıl ziyaret edilebiliyor.
Şeyh Nazım Kıbrısi Kimdir?
Nakşibendi tarikatı liderlerinden Şeyh Nazım Kıbrısi‘nin (doğum: 21 Nisan 1922, Larnaka, Kıbrıs – vefat: 7 Mayıs 2014, Lefkoşa, KKTC) dergahı Kıbrıs’ın Lefke ilçesindedir. Bu ilçeye her yıl tarikat liderinin doğum gününde ve ölüm yıldönümünde anmak ve dualar okumak için özellikle yurt dışından tarikat mensupları ziyarete gelir.
Şeyh Nazım Kıbrısi Dergahı
Lefke’de bulunan dergahın her yıl ziyaretçileri olmaktadır. Dergaha gelen ziyaretçilere Ercan Havalimanı araç kiralama hizmeti veya Larnaca Havalimanından taksi transfer hizmeti verebiliriz.
Kıbrıs’ın Lefke İlçesi
Lefke, Kuzey Kıbrıs’ın batısında bulunan bir ilçedir. Bu ilçe bir Osmanlı köyüdür. Bu bölgenin tarihi kalıntıları Venediklilere kadar uzanmaktadır. Güzelyurt/Lefke’de şu anda Kıbrıs Üniversiteleri ve Kıbrıs’ta eğitim için bir vakıf üniversitesi (Lefke Avrupa Üniversitesi), Tarihi Soli ve Vuni kalıntıları ile kral mezarları, bir arkeoloji müzesi, önemli dini bir yer; st. Mamas kilisesi. Eski bakır madenleri ve işletmenin kırmızı limanı. Çilek yetiştiriciği ve doğal plajı ile ünlü sahil köyleri Yedidalga ve Yeşilırmak, KiteSurf okulu ve Kıbrıs’ta gezilecek yerler listesindeki bir çok yer Lefke ilçesinde bulunmaktadır.
Şeyh Nazım’ın Lefke’si ve inanç turizmi
Lefke sokaklarında, Şeyh, Nazım Kıbrısi El Hakkani’nin ölüm yıldönümü olan 7 Mayıs’ta onu anmak için akın akın Lefke’ye gelen sevenleri… Şeyh Nazım, bedenen Lefke’de olmasa da yarattığı olumlu etki hiç bitmeyecek gibi…
Kıbrıs’ta İnanç Turizmi
Kıbrıs Adası, inanç turizmi açısından çok elverişli olup, yüksek tarihi değeri bulunan birçok kiliseye, camiiye, manastıra ve bazilikaya ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’ın din yolları üzerindeki konumu, hem Hıristiyan hem de İslami eserler bakımından çok zengin bir potansiyeli oluşmasına vesile teşkil etti.
Kıbrıs’taki İnanç turizmi açısından değer taşıyan başlıca çekim noktaları içerisinde;
Aziz Barnabas Manastırı, Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi, Çatalköy’deki Hz. Ömer Türbesi, Kırklar köyündeki Kırklar Türbesi, Mağusa’daki Kutup Osman Tekkesi, Lefkoşa’daki Mevlevihane, Salamis, Baf, Kourium ve Soli gibi Antik Kentlerindeki inanç durakları, Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı, Lefke’deki Camiiler, Şeyh Nazım Kıbrisi’nin Türbesi, Vezir Osman Paşa Türbesi, Güzelyurt’taki Aziz Mamas Kilisesi, Larnaka’daki Aziz Lazarus Kilisesi, Baf’taki St. Paul Pillar ve Aşk ve Güzelllik Tanrıçası Afrodit ismi ile anılan noktalar…
LEFKE’DE İNANÇ TURİZMİ HAREKETİ VE ŞEYH NAZIM
Kıbrıs Adasının batısında yer alan, Lefke, tarih süreci boyunca, temiz havası, huzurlu ortamı, yeşilliği, bol su kaynakları ve çevresindeki bakır maden yataklarından dolayı birçok medeniyet tarafından tercih edildi. Lefke, tabiatın ona bahşettikleriyle, bulunmaz bir cevher niteliğinde…
Yeşil Lefke sakinliğini Kasım 2015’te üye olduğu, uluslararası cittaslow (sakin şehir) payesi ile taçlandırdı. Tarih, kültür ve doğa değerleri yanında Lefke Nakşibendilerin merkezi olma özelliği ve Şeyh Nazım Kıbrisi’nin yaratmış olduğu inanç turizmi etkisi ile de anılmakta…
Nakşibendi Tarikatının şeyhi, Şeyh Nazim’ın, yaratmış olduğu dini etki ile Lefke, her yıl çok farklı dil, kültür ve renkten binlerce kişiyi buluşturuyor. İç huzur arayışı ile maneviyat turizmi ne katılan müridler için Lefke, barındırdığı doku ile biçilmiş kaftan durumunda…
7 Mayıs 2014’te hakkın rahmetine kavuşan Şeyh Nazım Kıbrisi, hiç tartışmasız Kıbrıs’lı Türkler içerisinde, en tanınmış isimlerin başında geliyor. Yaşadığı dönemde, sıcakkanlı davranışları, espirili yaklaşımları, yüzünden nur akan ona has bakışı ve gözlerindeki ifade ile Şeyh Nazım, çok farklı bir şeyh görüntüsü çizerek, binlerce insanı etkisi altına almıştı…
Şeyh’in yaratmış olduğu güçlü etki, Lefke’ye yılın farklı zamanlarında, eskisi kadar olmasa da halen çok sayıda konuk gelmesine yetiyor. İslam ülkelerine mensup çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi, sultanlar, Amerika’dan, Almanya’ya, Malezya’dan Türkiye’ye çok sayıda yetkilinin yolu Lefke ile kesişti. Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Pervez Müşerref, Malezya prensi ve dünyaca ünlü sanatçı Cat Stevans (Yusuf İslam) ilk akla gelen isimler arasında. Beş sene önce, Şili’deki bir maden kazasına uğrayıp göçük altında kalan ve şeyhin yazdığı muskalarla, karanlıktan kurtulduklarına inan Şilili madencilerin, Lefke’ye gelip Şeyh Nazım’a teşekkür etmeleri günlerce basında gündem yaratmıştı. Beş sene önce Kıbrıs’ı ziyaret eden, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16.Benedict’in, Şeyh Nazım ile görüşmesi, yine önemli bir gündem olmuştu. Uzun seneler önce, Mağusa Hisarlarında her gece duyulan ve adeta bir şehir efsanesine dönüşen ses konusunda, şeyhin yaptığı açıklamalar halen konuşulmakta….
İNANÇ TURİZMİ TANITIMINDA: “ŞEYH NAZIM’IN LEFKESİ”
21 Nisan 1922 Larnaka doğumlu Şeyh Nazım’ın soyu, Mevlana’ya kadar uzanıyor. Bir başka önemli tesadüf de, Şeyh Nazım’ın doğun tarihinin Hazireti Muhammed ile aynı güne denk gelmesi. Şeyh Nazım Kıbrısi, Şeyhi Abdullah Dağıstani’nin vefatı sonrasında, 1973 senesinde Nakşibendiliğin merkezini, Şam’dan, batıya Kıbrıs Lefke’ye taşıdı. Kıbrısi, Lefke’yi seçerken, kasabanın Osmanlı hüviyeti ve sakinliğinin etkili olduğunu birçok konuşmasında vurguladı Son nefesini verdiği, 7.Mayıs. 2014’e kadar Nakşibendi Şeyhi olarak büyük saygı ve kabul gören Şeyh Nazım, İslam aleminde derin bir iz bıraktı. İnançlarından dolayı, dönem dönem ağır bedelelr de ödedi. Kıbrıs’ta ezanın Arapça okunmasının yasak olduğu dönemde, ezanı Arapça okuduğu için kısa bir süre hapis de yattı. Dünyanın farklı ülkelerinde merkezleri bulunan tarikat oldukça örgütlü ve güçlü bir konuma sahiptir.
Şeyh Nazım Kıbrısi El Hakkani’nin ölümü sonrasında, oğlu Şeyh Mehmet, yeni Nakşibendi Şeyhi olarak misyonu devam ettiriyor.
93 yaşında hayata veda eden, Şeyh Nazım, Mehmet Nazım Adil, El-Hakkânî, Sultan ve El-Kıbrısî olarak da biliniyor. İnanç turizmi anlamında, Şeyh Nazım, hem Kıbrıs, hem de Lefke için çok önemli bir değer…
Şeyh Nazım, yaşadığı dönemde, sıcakkanlı davranışları, espirili yaklaşımları, yüzünden nur akan, ona has bakışları ve gözlerindeki ifade ile çok farklı bir şeyh görüntüsü çizerek, binlerce insanı etkisi altına almıştı… Bu etki, halen devam ediyor… Dergahındaki bir Hurma ağacının altındaki türbesini, her sene binlerce kişi büyük bir saygıyla ziyaret ediyor.
Kaynak: https://www.havadiskibris.com/seyh-nazimin-lefkesi-inanc-turizmi/