Kıbrıs’ın her daim turizminden, kumsallarından ve doğal güzelliklerinden bahsedilir. Bu doğru. Çünkü tüm bunlar Kıbrıs’ta fazlasıyla var ve ziyaretçileri de cezbediyor. Ancak hepsini bu kategoride sınıflandırmak elbette ki doğru olmaz. Çünkü Kıbrıs, tarih boyunca çektiği sıkıntılar, yaşadığı savaşlar ve yapılan soykırımlar ile de dikkatleri üzerine çekmiştir. Bunların en önemlisi de kuşkusuz ki Rumların 1960’larda yaptığı soykırımlar ve acımasızca katliamlar. Kıbrıs Barış Harekatı ise bu soykırımlara karşı çok önemli bir darbe ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşalesi. İşte bu meşalenin yakılması sürecinde şehit olan yüzlerce askerimiz var. Bu askerlerimiz için de, Kıbrıs’taki şehitlikler bulunuyor.

Kıbrıs’taki Şehitlikler Hangileridir?

Şehitlerimiz, bu vatanı bize bırakmak için canlarından vazgeçen birer kahramanlardır. Erler, erbaşlar, mücahitler, komutanlar ve dahası… Hepsine minnet borcumuz var. Çünkü canlarını ortaya koyarak savaşan aziz şehitlerimiz onlar. İşte bu kapsamda Kıbrıs’ın en güzel noktalarında şehitlerimiz için anıtlar yapıldı ve her daim ziyaret edilerek, yalnız bırakılmıyorlar. Peki, bu şehitlikler hangileridir? Nerededirler? Kaç şehit bulunmaktadır?

  • Karaoğlanoğlu Şehitliği: Girne’de bulunan ve anlamı çok yüksek olan bu şehitlik, ismini Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan almıştır. Girne’de yapılan çıkarmanın komutanlarından olan Karaoğlanoğlu, bu çıkarma esnasında şehit düşmüştür. Bununla beraber; 57 erbaş ve er, 7 subay, 5 de astsubay, çıkarma esnasında şehadete kavuşmuşlardır. 1976 tarihinde yapılan ve ismi Karaoğlanoğlu Şehitliği olan bu şehitlikte, 70 asker yatmaktadır. Aynı zamanda bir de anıt bulunur.
  • Boğaz Şehitliği: 20 Temmuz 1974 tarihinde başlayıp, 16 Ağustos 1974 tarihinde sona eren Kıbrıs Barış Harekatı’nda, şehit olan er, erbaş, subay, astsubay ve mücahitlerin ebedi istirahatgahlarından bir tanesi olan Boğaz Şehitliği, Girne sınırları içerisinde yer alır. Toplam 326 şehidin mezarının bulunduğu bu şehitlik, 2001 yılında tekrar düzenlenmiş ve bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
  • Çifte Mazgallar Şehitliği: 1964 ve 1965 yıllarından şehit olan ve Rumların tehditleri sonucunda surların dışında kalan mezarlığa defnedilemeyen şehitler, Çifte Mazgal’da oluşturulan bu şehitliğe defnedilmişlerdir. 4 kişi ve 1 çocuğun mezarının bulunduğu bu şehitlikte, 1998 ve 2003 yıllarında çeşitli düzenlemeler de gerçekleştirilmiştir. Çocuğun kimliği bilinmiyor, ancak diğer şehitlerin kimliklerine dair bilgi mevcut.
  • Canbulat Şehitliği: Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikisinde de şehit olan askerler ve aynı zamanda 1 Nisan 1968 ile 1 Ağustos 1968 yılında şehit olanların anısına oluşturulan şehitlik, 31 mezardan oluşmaktadır. Buna göre şehitlikte; 19 mücahit, 7 kadın, 3 çocuk, 1 sivil ve 1 de Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu er bulunmaktadır.
  • Girne Deniz Şehitliği Anıtı: 20 Temmuz 1974 tarihinde başlayan “Kıbrıs Barış Harekatı” sırasında, 21 Temmuz 1974’te batan Kocatepe Gemisi’nin içinde bulunan denizci personeller için oluşturulmuş bir şehitliktir. 1975 yılında tamamlanan şehitlik, ziyaret etmek isteyenler için açılmıştır. Şehitlikte toplam 68 deniz personeli bulunur. Bu personeller; subay, astsubay, er, erbaş ve sivillerden oluşmaktadır.
kibrista sehitlikler

Kıbrıs’taki şehitlikler, Kıbrıs’ın 1960’lardan sonra ne kadar çok sıkıntı çektiğini gözler önüne sermektedir. Sıkıntı çekenler ise kuşkusuz ki Kıbrıs Türkleridir. Rumların baskısından ve katliamlarından kurtulamayan nice şehit de farklı mezarlıklarda yatmaktadır. Ancak bu zulüm, 20 Temmuz 1974’te başlatılan harekat ile son bulmuş ve sonrasında Rumlar kademeli olarak güneye göç etmişlerdir.

Kıbrıs’ın Tarihi ve Doğal Dokusu

Kıbrıs’ta şehit olan Mehmetçiklerimiz ve sivillerimizin anısına oluşturulan bu şehitlikleri dilediğiniz zaman ziyaret edebilir ve farklı duyguları hissedebilirsiniz. Bu konuda sizleri fazlasıyla duygulandıracaklar. Şehitliklerdeki hikayeleri, yerinde görerek, o günlere bir bakış yapabilirsiniz. Onların da sizlerin ziyaretine ve en azından bir Fatiha’sına ihtiyaçları var. Onların bize yaptıklarına karşın bir Fatiha’yı çok görmeyelim. Bu nedenle Kıbrıs’taki şehitlikler her daim binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.